Gratis bereikbaar op 0800 2000

René Haring werd veroordeeld voor huiselijk geweld. Inmiddels zet hij zich al zes jaar in voor het verminderen van agressie en geweld. Hulpverleners kunnen nog heel veel leren over wat er in het hoofd van een pleger omgaat, zegt Haring. ‘Er is geen betere acteur dan een pleger van huiselijk geweld.’ Afgelopen donderdag was hij een van de sprekers tijdens de webinar ‘Focus op de pleger – deel van het geheel’.  Onderstaand artikel over hem verscheen in Zorg en Welzijn. 

René Haring zal zijn jeugd nooit gebruiken als excuus voor zijn daden, híj heeft de klappen gegeven, benadrukt Haring zelf. Maar dat hij met zoveel dankbare gevoelens terugdenkt aan die ene inmiddels overleden behandelaar, komt wel omdat die man wél naar zijn verleden vroeg. ‘Denk jij dat een kind zo agressief geboren wordt? Ik denk van niet. Waarom ben jij dan nu wel zo? Deze vragen worden zelden gesteld terwijl ze heel belangrijk zijn om tot een pleger door te dringen’, zegt Haring.

 

Als kind aan de riem

Als kind leerde Haring al dat je met een agressieve houding vaak krijgt wat je wilt. Zijn ouders wisten niet om te gaan met een kind dat, in tegenstelling tot zijn oudere broer, wel af en toe dingen van tafel pakt en niet wil stilstaan. Hij kreeg een riem zodat zijn moeder hem kon wegtrekken als hij lelijk deed tegen een ander kindje. Maar op het schoolplein en later in het kindertehuis merkte Haring dat andere kinderen hem zijn speelgoed meteen teruggaven als hij boos werd.

Lees meer in Zorg en Welzijn (link).