Gratis bereikbaar op 0800 2000

Voortgezet onderwijs

Programma ‘Wensen en Grenzen’

‘Eigenlijk wilde ik nog geen seks, maar mijn vriend wilde het graag, dus heb ik het maar gedaan… Nu ziet hij me niet meer staan.’

‘Wensen en Grenzen’ zijn vaak lastig te bepalen, zeker als relatiestarter en op seksueel gebied. Want wat  is nu eigenlijk normaal? Wat voor rol heeft internet en kennen jongeren de gevaren ervan? En wat moet iemand weten om de eigen wensen en grenzen, maar ook die van anderen te kunnen respecteren? In het lesprogramma ‘Wensen en Grenzen’ komen onder andere seksualiteit, seksuele diversiteit, seksueel grensoverschrijdend gedrag, sexting en grooming aan de orde.

In ‘Wensen en Grenzen’ komen relaties en seksualiteit vol humor, creativiteit en op een respectvolle manier aan bod voor VMBO, praktijkonderwijs, HAVO en VWO. De lessen zijn geschikt voor multiculturele klassen.
Het lespakket is zo samengesteld dat relationele en seksuele vorming op een gezonde manier benadrukt wordt en tegelijkertijd de gevaren en risico’s benoemt. Met dit programma wordt een bijdrage geleverd aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

We bieden:

  • Gastlessen voor leerlingen over Wensen en Grenzen
  • Zorgplattegrond zodat leerlingen weten wie ze kunnen benaderen voor hulp
  • Docententraining
  • Ouderavond

Lesmateriaal ‘Sexting zonder risico’s’

‘Wensen en Grenzen’ is nu uitgebreid met een aanvullende les over sexting. Deze les kan zowel preventief als na een sextingincident door docenten worden ingezet. De leerlingen worden geprikkeld en uitgedaagd om, met behulp van de verschillende oefeningen, zelf over het onderwerp na te denken. Het vermindert verdere verspreiding van de sexting en draagt bij aan het stoppen van pesten.
Deze les is ontwikkeld door de Radboud Universiteit Nijmegen en Veilig Thuis Hollands Midden en bewezen effectief.

Meer informatie over het gehele aanbod Wensen en Grenzen 

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Gezondheidsbevordering van de GGD: GBjeugd@ggdhm.nl