Gratis bereikbaar op 0800 2000

Wat moet je als zorgprofessional doen als je seksueel misbruik bij een kind vermoedt? Op het YouTube kanaal van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is sinds kort een serie video’s te vinden voor zorgprofessionals. In de korte vlogs worden antwoorden gegeven op deze en andere veel gestelde vragen over seksueel misbruik van kinderen. Voor leerkrachten is een speciale reeks vlogs uitgebracht. De vlogs geven enerzijds uitleg over de impact van seksueel misbruik bij kinderen en anderzijds veel praktische (gespreks)tips.

 

In diverse vlogs spreekt Iva Bicanic, landelijk Coördinator van het CSG, op een laagdrempelige manier bij over zaken waar je als zorgprofessional of leerkracht tegen aan kunt lopen als je te maken krijgt met seksueel misbruik van een kind. Zij beantwoordt vragen zoals: Waarom is victim blaming zo schadelijk voor slachtoffers van seksueel misbruik? Waarom vertellen kinderen niet dat ze seksueel misbruikt zijn? En Welke hulp hebben kinderen nodig die seksueel misbruikt zijn?

De vlogs maken deel uit van een serie: er volgen nog vlogs voor onder anderen kinderen tussen 10 en 15 jaar en ouders/naasten. Iedere (zorg)professional komt in zijn of haar dagelijkse werk wel in aanraking met seksueel misbruik van kinderen: hetzij bij kinderen, hetzij bij volwassenen die als gevolg van deze traumatische ervaringen in hun kindertijd hulp zoeken. 1 op de 6 kinderen heeft namelijk in zijn of haar leven een vorm van misbruik meegemaakt, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. En de helft van de misbruikte kinderen maakt het later nog een keer mee; die kans wordt vergroot door het (onbehandelde) eerdere misbruik.

De vlogs zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS). De vlogs volgen elkaar automatisch op zodat je niet telkens zelf een nieuw filmpje hoeft te openen. Hieronder eerst de negen vlogs voor zorgprofessionals. Daaronder de zeven aparte vlogs voor leerkrachten.

 

Bron: www.huiselijkgeweld.nl