Gratis bereikbaar op 0800 2000

In meer dan 100 landen wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen), en 10 december (internationale mensenrechten dag) actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Gebouwen worden in deze periode oranje aangelicht en maken dit -vaak verborgen- geweld zichtbaar; er wordt letterlijk een spotlight opgezet. In Nederland namen vorig jaar meer dan 150 gemeenten en 8 provincies deel. Dit jaar doen in Hollands Midden vrouwenorganisaties en de gemeenten  Alphen a.d. Rijn, Gouda, Leiden, Nieuwkoop, Sassenheim, Oegstgeest en Voorschoten op verschillende manieren mee.

Waarom deze extra aandacht voor vrouwen die geweld meemaken? 45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met seksueel, fysiek of psychisch geweld. Op het werk, op school of in het uitgaansleven. De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld of intimidatie te maken krijgt, doet hiervan geen aangifte of melding. Omdat zij niet weten waar ze terecht kunnen, zich schamen, bang zijn niet serieus genomen te worden of het idee hebben dat melden toch niet helpt. Om dit te bestrijden is het van belang om op alle niveaus bewustwording creëren onder vrouwen én mannen, om het taboe te doorbreken en samen te zorgen dat vrouwen en meisjes geweld kunnen en willen melden. Dat is het doel van de Orange the World campagne. Oranje staat in deze context voor een zonsopgang in een toekomst zonder geweld voor iedere vrouw en ieder meisje.

Lokale activiteiten
In onze regio zullen in ieder geval in Alphen a.d. Rijn, Gouda, Leiden, Nieuwkoop, Sassenheim, Oegstgeest en Voorschoten gebouwen oranje worden belicht. Daarnaast wordt bijvoorbeeld in Voorschoten informatiemateriaal neergelegd in openbare gebouwen zoals de bibliotheek en een interview gedaan met de lokale radio; in Gouda wordt op verschillende plekken in de stad op posters, visitekaartjes en met oranje krijt op straat het telefoonnummer van Veilig Thuis vermeld. Ook zullen o.a. een wethouder, hulporganisaties en Veilig Thuis een boodschap inspreken die via social media verder wordt verspreid.

Ook jij kan bijdragen

*
Maak een selfie, trek een oranje kledingstuk aan en en zeg ook STOP! Stuur je selfie naar info@vrouwennetwerkleiden.nl.
* Of maak je profielfoto op social media oranje en deel met #OrangetheWorldNL.
* Je kunt een petitie ondertekenen, je kunt een speciale pin (button) aanschaffen voor op je kleding of een mondkapje met tekst.

Meer over Orange the world in Nederland vind je hier op de speciale website.