Gratis bereikbaar op 0800 2000

De training van politieagenten op het gebied van geweldincidenten in huiselijke kring zou geïntensiveerd moeten worden. Daarvoor pleitte Renée Römkens, bijzonder hoogleraar gender gerelateerd geweld, onlangs in een uitzending van Nieuwsuur.

Römkens zat bij Nieuwsuur aan tafel naar aanleiding van de moord op de 16-jarige Humeyra uit Rotterdam. Het meisje werd doodgeschoten door haar ex-vriend, die haar daarvoor al lange tijd gestalkt had.

Stalking
Volgens Römkens moet de ernst van de risico’s van stalking niet onderschat worden, zeker als het om ex-partners gaat. “In een geval van ernstige stalking verdraagt de ex-partner het vertrek van de vrouw niet. Hij heeft extreme behoefte aan controle en dwang. De scheiding is het ultieme mechanische van controleverlies. Dat triggert de aandrang om de vrouw niet los te laten en als dat niet lukt haar te doden.”

Dader in beeld
Van de 46 vrouwen die in 2017 om het leven werden gebracht, had de politie in negen op de tien gevallen een verdachte of dader in beeld. Bij 39 procent was de vermoedelijke dader de partner of ex-partner van het slachtoffer, blijkt uit statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Toch is de training van politieagenten op dit gebied de afgelopen jaren volgens Römkens minder intensief geworden. “Die is nu zeer beperkt. Ik zou er zeer groot voorstander van zijn dat die wordt uitgebreid.”

Meer informatie
Bekijk de uitzending