Gratis bereikbaar op 0800 2000

Ondanks dat er continu aandacht is voor de aanpak van kindermishandeling binnen het programma Geweld hoort nergens thuis, is het belangrijk dat er jaarlijks een extra moment is waarbij de strijd tegen kindermishandeling nog weer extra in de spotlight staat.

 

De verbinding tussen de Week tegen Kindermishandeling 2019 en 2020 wordt gevormd door dertig verhalen van ervaringsdeskundigen. Deze verschenen het afgelopen jaar ter gelegenheid van het feit dat het op 20 november 2019, dertig jaar geleden was dat de Verenigde Naties het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind hebben aangenomen.

Het laatste verhaal in deze serie verschijnt in de week voor 16 november 2020. Alle verhalen zijn terug te lezen op de website van de Week tegen kindermishandeling.

Digitaal magazine

Net als in 2019 is het thema van de Week ‘leren van elkaar’. De dertig gepubliceerde verhalen van dit jaar worden gebundeld in een digitaal magazine. Hierin is ook aandacht voor een aantal andere activiteiten die betrekking hebben op kindermishandeling. Denk hierbij aan de films: Jij bent de baas (Team KIM), Buiten is het Feest (Rinkel Film vanaf 22/10 in de bioscoop) en Sporen van kindermishandeling (EO-documentaire en boek met Gijs Wanders) en de expositie Wij…doorbreken de cirkel van geweld, die op 12 november 2020 wordt geopend in Rotterdam en daarna door het land reist.

Ervaringscolleges

Een nieuw onderdeel zijn ervaringscolleges gegeven door ervaringsdeskundigen in samenspraak met een professional of wetenschapper op het gebied van de aanpak van kindermishandeling. De vorm van de ervaringscolleges wordt de komende weken ingevuld. Na afloop is deze collegetour ook terug te kijken.

Een aantal Veilig Thuis organisaties heeft het initiatief opgepakt om in de Week tegen Kindermishandeling in hun regio bekende Nederlanders te vragen om een foto van zichzelf te posten met gesloten ogen, onder het mom ‘Open je ogen voor of tegen kindermishandeling’. Deze actie is te volgen op www.veiligthuis.nl.

Veilig Thuis Hollands Midden zal zoals gebruikelijk een informatiebrief sturen aan het onderwijs met daarin onder andere tips voor het bespreekbaar maken in de klas met behulp van animatiefilmpjes en voor deskundigheidsbevordering van leerkrachten en intern begeleiders.

Aanmelden

Heb je zelf een initiatief dat je wilt verbinden aan de Week tegen kindermishandeling 2020, dan kun je dat vanaf nu aanmelden op de site van de Week tegen kindermishandeling. Deze initiatieven zullen later ook op de website onder de aandacht worden gebracht.

Bron: huiselijkgeweld.nl