Gratis bereikbaar op 0800 2000

Vandaag is de internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen. Door de campagne Orange the world zullen ook Hollands Midden gebouwen en monumenten oranje opgelicht worden om voorbijgangers eraan te herinneren dat geweld tegen vrouwen bestaat en moet worden uitgebannen. In de gemeente Teylingen, in Voorhout op de Nagelbrug, staat het kunstwerk De Kus. Op maandag 25 november zal burgemeester C.G.J Breuer een toespraak houden, waarbij de pers wordt uitgenodigd. Aan het eind volgt live een omschakeling naar het kunstwerk dat dan oranje verlicht zal worden. Deze verlichting blijft t/m 10 december. De brandweerkazerne in Sassenheim sluit zich ook aan bij de campagne en wordt in dezelfde periode van binnenuit oranje verlicht. Ook elders in de regio kleuren gebouwen oranje.

Als je op vanavond door de Goudse binnenstad wandelt, kun je zien hoe het stadhuis, de toren van de Sint-Janskerk en de Lichtfabriek aan de Gouwe baden in een oranje gloed. En tot 10 december geldt dat ook voor Cinema Gouda en de Garenspinnerij.

In Leiden wordt de start van Oranje the World vandaag verricht door wethouder Marleen Damen om 17:15 uur bij de Hartebrugkerk in de Haarlemmerstraat. Aan alle aanwezigen wordt gevraagd om iets in het oranje te dragen om zo solidair te zijn met vrouwen die met geweld te maken hebben.

Vandaag is ook een oproep gedaan aan slachtoffers van seksueel geweld. Vanwege schaamte zoeken velen geen hulp terwijl onderzoek aantoont dat snel handelen op langere termijn grotere problemen kan voorkomen. Op medisch vlak kan een verwonding of besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening of hiv snel worden behandeld. Het krijgen van de juiste psychologische hulp en eventueel traumabehandeling is essentieel voor de verwerking. En voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek is het veilig stellen van sporen zoals dna belangrijk. Aan al deze aspecten wordt zorgvuldig aandacht besteed in de regionale Centra voor Seksueel Geweld, zo ook in de regio Leiden.