Gratis bereikbaar op 0800 2000

Seksueel misbruik kan hele families beschadigen. Therapeut Patricia van Ee ziet de broertjes en zusjes van misbruikte kinderen regelmatig in haar spreekkamer. Levi van Dam is zelf zo’n broer. ‘Opeens mochten we opa niet meer zien.’

‘Mijn opa heeft mijn zusje misbruikt’, was de kop boven het essay dat Levi van Dam (38) eind 2019 schreef in dagblad Trouw. In het stuk doet hij zijn verhaal. Levi was 15 toen zijn zusje van 11 over het misbruik begon te praten. ‘Dit verhaal is altijd het geheim van onze familie geweest, iets waar je niet met anderen over praat. Ik ook niet, uit schaamte. Maar waarom moest ik me verdorie schamen? Dat vond ik zo onterecht, ik had toch niets gedaan? Die schaamte wilde ik met het artikel doorbreken.’

Het stuk riep een hoop reacties op, van therapeuten die erkenden dat het perspectief van broertjes en zusjes vaak onderbelicht blijft. En herkenning van veel broers en zussen zelf.

Heel hard zwijgen

De familie van Levi van Dam – hij heeft drie zusjes en een oudere broer – heeft geen gezinstherapie gehad. ‘Nee, wel afzonderlijk van elkaar en soms in gesprek met elkaar, maar geen echt gezinsgesprek onder begeleiding van een therapeut. Dat had ik achteraf gezien wel fijn gevonden. Dat een hulpverlener ̶ zonder te oordelen ̶ vraagt naar het verhaal in de familie. Wat wordt er in het gezin wel en niet gezegd?’

In veel families wordt toch vooral heel hard gezwegen. ‘Dat was ook bij ons het geval. Niet zozeer binnen het gezin – wij zijn echt wel goed hersteld – maar wel door sommige ooms en tantes, zij ontkenden wat er was gebeurd en wilden ook geen contact meer.’

Lees het hele artikel in Augeo Magazine (link)