Gratis bereikbaar op 0800 2000

Niet praten over seksualiteit maakt dat tienermeiden met een Marokkaanse achtergrond minder weerbaar zijn tegen ‘shame sexting’, het zonder toestemming doorsturen van naaktbeelden met als doel om hen aan de schandpaal te nagelen. Dat komt naar voren uit een verkennend onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS).

Sexting komt steeds vaker voor onder jongeren in Nederland, ook onder Marokkaans-Nederlandse jongeren. De gevolgen zijn voor tienermeiden met een Marokkaanse achtergrond echter groter. Vaak zijn zij ook chantabeler. In het geval van shame sexting worden zowel moeders als dochters door sociale controlemechanismen binnen de Marokkaanse gemeenschap als ‘schuldigen’ aangewezen. De moeder omdat ze zou hebben gefaald in de opvoeding, de dochter omdat zij ‘onzedelijk’ gedrag heeft vertoond én dit is uitgelekt.

Ondersteuning moeders
In de verkenning Niet jouw schuld! wordt onderzocht hoe hulpverleners moeders kunnen ondersteunen in de opvoeding om de negatieve gevolgen van shame sexting onder tienermeiden te voorkomen en aan te pakken. Ondanks dat het taboe op praten over seksualiteit lijkt af te nemen, worstelen veel Marokkaans-Nederlandse moeders met de seksuele opvoeding van hun dochters.

Geloof blinde vlek
Marokkaans-Nederlandse meiden die slachtoffer zijn geworden van shame sexting stellen dat hun geloof hen heeft geholpen bij de verwerking van deze ervaring. Ook heeft het geloof hen weerbaarder gemaakt en hun eigenwaarde versterkt. Uit de verkenning blijkt dat deze individuele geloofsbeleving een blinde vlek is voor hulpverleners, met name als zij zelf geen religieuze achtergrond hebben. Hulpverleners informeren voornamelijk naar het geloof om de sociale positie van een gezin in kaart te brengen en om het risico op eergerelateerd geweld te kunnen inschatten. Ruim aandacht besteden aan religieuze gewetenskwesties waar slachtoffers mee worstelen, kan hen juist helpen. Een interview met onderzoekster Hanan Nhass hierover kun je hier bekijken.

Meer informatie
externe linkKis.nl