Gratis bereikbaar op 0800 2000

In november heeft de Leidse politie een groep jongeren opgepakt in verband met grootschalige sextortion. Deze groep wordt verdacht van het afpersen van hun slachtoffers met naaktbeelden die van hen zijn gemaakt. Om o.a. sextortion te voorkomen werkt GGD Hollands Midden aan de weerbaarheid van jongeren op seksueel en relationeel gebied, in de on- én offline wereld.

De kennis over (online) relaties en seksualiteit bij jongeren gaat achteruit. Een op de vier jongeren zegt dat zij over onderwerpen als sexting en sextortion op school geen informatie krijgt. Dit blijkt uit onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van Soa Aids Nederland. De seksuele ontwikkeling van jongeren speelt zich voor een groot deel online af. Een op de acht jongeren heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf verstuurd. Tijd voor actie dus!

Landelijke Stimuleringsregeling voor scholen

Scholen kunnen aanspraak maken op de Stimuleringsregeling Gezonde relaties en seksualiteit. Hiermee kunnen zij ondersteuning krijgen om het onderwijs over gezonde relaties en seksualiteit te verbeteren. De GGD Hollands Midden helpt hen hierbij.

Week van de Liefde

Elk jaar organiseert de GGD Hollands Midden de Week van de Liefde. Volgend jaar is het thema Safe sexting. Geïnteresseerde scholen ontvangen in januari informatie over deze week via een nieuwsbrief. Bent u ook geïnteresseerd, meld u hiervoor dan aan via onderwijsaanbodtsg@ggdhm.nl

Tipje van de sluier

GGD Hollands Midden lanceert tijdens de week van de Liefde de on- en offline campagne #safesexting. Het doel van deze campagne is om jongeren zich bewust te maken van de risico’s van sexting en hen te leren hoe zij kunnen voorkomen dat ze met seksueel getinte foto’s of filmpjes kunnen worden afgeperst.

Voor meer informatie kunt u Linda van Delft mailen naar lvandelft@ggdhm.nl of bellen op 088 – 308 4284.

NB GGD Hollands Midden verzorgt al jaren lessen over Wensen en Grenzen aan het voortgezet onderwijs. Sexting en gebruik van social media is daar ook een onderdeel van. Ook is het mogelijk een docententraining te volgen. Meer informatie over het lesprogramma en contactpersoon op deze site.