Eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating
Als de familie vindt dat door gedrag van een familielid de eer van de familie is geschonden, kan er een risico bestaan op eergerelateerd geweld. Eergerelateerd geweld is de overkoepelende term voor vormen van intimidatie, dwang, geestelijk en lichamelijk geweld gepleegd vanuit een eermotief.
Oorzaken eergerelateerd geweld
De eer kan bijvoorbeeld geschonden worden als meisjes of vrouwen buiten toezicht van familie zijn, foute vrienden hebben, seks voor het huwelijk of een (veronderstelde) buitenechtelijke relatie hebben, ongehuwd zwanger zijn, een gearrangeerd huwelijk weigeren of een lesbische identiteit en/of relatie hebben. Bij jongens of mannen gaat het om het hebben van foute vrienden, relatie/seks met een meisje wat door haar familie niet is toegestaan, relatie/seks met een getrouwde vrouw, weigeren van een gearrangeerd huwelijk, homoseksuele identiteit en/of relatie of weigeren om eergerelateerd geweld uit te voeren.
Hoe herken je eergerelateerd geweld?
Er zijn geen specifieke signalen van eergerelateerd geweld. De signalen komen overeen met de signalen van huiselijk geweld. De signalen zijn lastig te duiden als eergerelateerd geweld omdat dit te maken heeft met het motief achter het geweld; namelijk het herstellen (of voorkomen van) een eerschending. Er is vrijwel altijd sprake van schuld- en schaamtegevoelens en loyaliteitsconflicten.
Eergerelateerd geweld komt voor in verschillende vormen
- mishandeling (slaan, schoppen);
- geestelijke druk (strenge controle, vernedering, bedreiging);
- huwelijksdwang (gedwongen huwelijk); dit is niet hetzelfde als een zogenaamde uithuwelijking of een gearrangeerd huwelijk;
- achterlating (iemand achterlaten in of terugsturen naar het land van herkomst);
- gedwongen zelfmoord of gedwongen abortus;
- verstoting (iemand negeren, buitensluiten, ‘dood’ zwijgen of verklaren);
- eerwraak (het vermoorden van een meisje of vrouw, ook een jongen of man).
Wat kun je doen bij eergerelateerd geweld?
Snel en zorgvuldig ingrijpen is nodig omdat het vaak ernstige, levensbedreigende zaken zijn. Om slachtoffers op tijd te helpen en bescherming te bieden moet iemand de eerste stap zetten.
Dit kun je doen als het over jou gaat
Bij eergerelateerd geweld kan het heel moeilijk zijn iemand in vertrouwen te nemen, omdat je wilt dat zo min mogelijk mensen ervan weten. Weet dat je ten allen tijden anoniem advies kunt vragen bij Veilig Thuis. Als je jonger bent dan 18 jaar, kun je ook praten met iemand op jouw school of bellen met de kindertelefoon.
Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Je kunt je hart luchten bij deze persoon en je kunt ook vragen of hij of zij met je meegaat naar bijvoorbeeld de huisarts.
Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders
Als je je zorgen maakt om iemand anders, wees dan erg voorzichtig met wie je erover praat. Bij eergerelateerd geweld gelden drie belangrijke hoofdregels:
- Schakel deskundigen in bij twijfel. Veilig Thuis heeft expertise in huis om signalen te duiden en te adviseren over vervolgstappen.
- Indien er acuut gevaar dreigt, schakel dan altijd met een specialist bij de politie of overleg met Veilig Thuis.
- Houd de informatie in zeer kleine kring; openbaarheid verhoogt de kans op eergerelateerd geweld. Je moet zeer zeker geen familie inschakelen. Geef of vraag geen informatie en schakel de familie niet in om te tolken. Zorg dat je altijd in contact blijft met het slachtoffer en bespreek hoe zij of haar veiligheid het beste gewaarborgd is.
Voor professionals
Movisie heeft een factsheet voor eergerelateerd geweld opgesteld omdat er specifieke aandachtspunten zijn in deze situaties.
Factsheet meldcode eergerelateerd geweld opent in nieuw tabbladDit kan Veilig Thuis Hollands Midden doen
Veilig Thuis Hollands Midden is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 2000), per e-mail op info@veiligthuishm.nl en via de chat op deze website. Dit kan ook anoniem. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.
Noodsituatie
Zit je in een noodsituatie en telt elke seconde? Bel 112.
Ben je een professional?
Bekijk dan de meldcode en bedenk of je verplicht bent om een bepaalde situatie te melden bij Veilig Thuis.
Veelgestelde vragen
Er zijn geen specifieke signalen waardoor het meteen duidelijk is dat er sprake is van eergerelateerd geweld. Er zijn tal van herkenbare situaties die er mogelijk op kunnen duiden: van depressie en angst of verzuim van school tot roddels in de gemeenschap of geen toegang hebben tot identiteitsbewijzen. Lees er meer over in deze folder.