Het gaat thuis niet goed
Voel jij je thuis niet veilig? Bijvoorbeeld omdat iemand je pijn doet, vernedert, misbruikt of steeds uitscheldt. Lees hier wat je kunt doen.
Het stopt niet vanzelf
Zit je in een onveilige thuissituatie? En weet je niet wat je moet doen? Misschien ben je bang voor wat er gaat gebeuren of denk je dat het vanzelf wel goedkomt. Weet dat wij graag met je meedenken. Ook als je twijfelt is het belangrijk dat je contact met ons opneemt. Misschien is er geen verdere actie nodig en is het gesprek over jouw zorgen al genoeg. Maar als er wel sprake is van onveiligheid, dan stopt dit meestal niet vanzelf. Wij kunnen je adviseren en verder helpen.
Noodsituatie
Zit je in een noodsituatie waarin elke seconde telt? Bel 112
Direct naar
Onze contactgegevensWat kun je doen?
Praat erover
Het is belangrijk dat je niet alleen met je problemen blijft rondlopen. Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt en jou advies kan geven. Dit kunnen familieleden, buren of vrienden zijn maar ook bijvoorbeeld jouw huisarts, leerkracht of de wijkagent. Die persoon kan misschien ook mee als je hulp vraagt bij een organisatie.
Je kunt er ook met ons over praten. Dagelijks helpen wij tientallen mensen die zich thuis niet veilig voelen. Daarvoor zijn we opgeleid. Je kunt ons bellen of mailen om je zorgen te bespreken of om advies te vragen. Wij schakelen geen andere organisaties of hulpverleners in zonder jouw toestemming.
Dit kunnen we voor je doen
Als duidelijk is wat er aan de hand is, bespreekt de medewerker met jou wat je eventueel zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen of is er professionele hulp nodig? In dat geval denkt Veilig Thuis met je mee hoe deze hulp georganiseerd kan worden. Ook kunnen wij je helpen in de keuze om wel of geen melding te doen.
Niet altijd is meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms is verder onderzoek nodig. In dat geval onderzoeken wij de zorgen om vast te stellen wat er aan de hand is én om te bepalen wat er nodig is om het weer veilig te krijgen. Dat doen wij zo veel mogelijk samen met jou en andere betrokkenen. Als uit het onderzoek blijkt dat hulp nodig is, dan organiseren we die hulp. Die hulpverlener gaat dan verder om de situatie weer veilig te krijgen.
Ook voor kinderen
Ben jij kind, tiener of jongvolwassene? Weet dat Veilig Thuis er ook voor jou is. Je kunt ons bellen, mailen of chatten als jij je thuis niet veilig voelt. Wij luisteren naar jou en kunnen tips geven. Je hoeft je naam niet te zeggen. Het kan heel spannend zijn om over thuis te vertellen. Misschien voelt het wel alsof je een geheim verklapt, terwijl je dat eigenlijk wilt bewaren. Als het geheim een naar gevoel geeft, dan kan het ook heel erg helpen om die samen met iemand anders te bewaren. Je kunt er bijvoorbeeld eerst over praten met iemand die je vertrouwt. Denk aan een familielid, vriend(in) of een leraar/vertrouwenspersoon op je school.
Wat gebeurt er als je contact met ons opneemt?
We luisteren naar jouw verhaal
Je krijgt advies
We zoeken samen hulp
Veel gestelde vragen
Bel 112. De hulpdiensten kunnen inschatten of er iemand langs moet komen.
Bel of mail met ons. Of gebruik de chat. Je kan bij ons je verhaal vertellen. Samen bekijken we wat er nodig is om het thuis beter te maken. Je kunt ook de kindertelefoon bellen voor een luisterend oor.