Veelgestelde vragen
Uitgelichte vragen
Veilig Thuis pakt een melding altijd op. Het leidt echter niet altijd meteen tot een onderzoek. Op deze pagina leggen we uit wat iemand kan verwachten als er een melding gedaan wordt.
Iemand maakt zich zorgen om jou. Hij of zij heeft contact met ons opgenomen. Op deze pagina leggen we uit wat je kunt verwachten.
Veilig Thuis wil zo open mogelijk werken. Dit betekent dat jouw naam bekend wordt gemaakt aan de mensen waarover je zorgen heeft. Dit noemen we een open melding. Wil je toch anoniem melden? Doe de melding dan telefonisch, dan kunnen we met jou doornemen welke informatie we kunnen bespreken met de mensen over wie je zorgen hebt. Wel informeren we hen dat er anoniem zorgen zijn gemeld en welke zorgen dat zijn.
Veilig Thuis Hollands Midden mag niet besluiten om kinderen uit huis te halen. Sterker nog, wij helpen gezinnen juist om dat te voorkomen. Als het thuis onveilig is voor jouw kind, dan kunnen anderen jou helpen om het beter te maken. Ons doel is om dat voor elkaar te krijgen.
Soms is het heel erg mis in een gezin. Een rechter kan dan besluiten dat een kind (tijdelijk) ergens anders moet wonen. Veilig Thuis kan deze keuze niet zelf maken. Wel kan Veilig Thuis de Raad voor de Kinderbescherming verzoeken om deze maatregel af te geven als dat nodig is voor de veiligheid van het kind.
Alle vragen
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Wil je meer weten ons of over een situatie waar je hulp bij nodig hebt? Filter hieronder op categorie en kijk of je vraag erbij staat. Je kunt natuurlijk ook direct contact met ons opnemen.
Mishandeling of verwaarlozing is soms moeilijk te zien. Er zijn verschillende signalen die op kunnen vallen. Ineens stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Schrikken van aanrakingen, vaak verwondingen hebben op onlogische plekken. En daar ongeloofwaardige verklaringen voor geven. Maar ook een onverzorgd uiterlijk. Ouders die schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind. Of een partner die je nooit buiten ziet. Of mishandeling of verwaarlozing van een huisdier… Het kunnen allemaal signalen zijn dat het bij iemand thuis niet goed gaat. Kijk voor meer informatie op www.signalenkaart.nl.
Bel 112. De hulpdiensten kunnen inschatten of er iemand langs moet komen. Maak je je daarna nog zorgen over je buren? Neem gerust contact met ons op. Wij denken met je mee. Samen kunnen we inschatten wat er nodig is om die zorgen weg te nemen. Ook kunnen we beoordelen of het nodig is om een melding bij ons te doen.
Veilig Thuis pakt een melding altijd op. Het leidt echter niet altijd meteen tot een onderzoek. Op deze pagina leggen we uit wat iemand kan verwachten als er een melding gedaan wordt.
Ja, wij hebben cijfers over onderwerpen die raken aan Veilig Thuis. Wij delen deze cijfers via eengezonderhollandsmidden.nl. Ook het CBS heeft veel cijfers over deze onderwerpen, onder het thema Gezondheid en Welzijn.
Als professional kan het moeilijk zijn om iemand te vertellen dat je een melding bij Veilig Thuis gaat doen. Wij helpen je graag om dit gesprek voor te bereiden. Lees onze tips over hoe je het gesprek kunt voeren. Ook mag je ons altijd bellen om het gesprek voor te bespreken.
Iemand maakt zich zorgen om jou. Hij of zij heeft contact met ons opgenomen. Op deze pagina leggen we uit wat je kunt verwachten.
Lees op onze website meer over de meldcode en afwegingskaders. Op de website van de Augeo Foundation is ook veel informatie te vinden over de meldcode en de afwegingskaders per beroepsgroep.
Er is nu sprake van een dreigende situatie? Is er direct hulp nodig? Bel 112.
- Gaat het om mishandeling binnen een afhankelijkheidsrelatie? Dus bijvoorbeeld binnen een gezin, relatie, huwelijk of familie? Neem dan contact op met Veilig Thuis Hollands Midden voor advies of om een melding te doen.
- In andere gevallen, zoals mishandeling op straat of op de sportvereniging, kun je aangifte doen bij de politie.
Het Jeugd Preventie Team (JPT) heeft in de regio Hollands Midden met de politie afspraken gemaakt over hoe zij samenwerken. De medewerkers van het JPT werken vanuit de verschillende politiebureaus binnen deze regio. Ze ondersteunen de politie om beginnende criminaliteit bij jeugd vroeg te herkennen en te bekijken welke zorg er nodig is. Als een jongere met de politie in aanraking komt, doet de politie een zorgmelding bij Veilig Thuis. Als er sprake is van crimineel gedrag of mogelijk afglijden naar crimineel gedrag kan Veilig Thuis na eigen beoordeling besluiten de zorgmelding door te zetten naar het JPT. Aanmeldingen voor een begeleidingstraject bij het JPT komen bijna altijd op deze manier via Veilig Thuis binnen.
Wij begrijpen heel goed dat het voor jou belangrijk is om op een later moment nog eens te horen wat er tijdens een gesprek besproken is. Het is mogelijk om de gesprekken bij Veilig Thuis Hollands Midden op te nemen (alleen geluid, geen beeld). Het is wel nodig dat we hierover duidelijke afspraken met elkaar maken. Lees vooraf de voorwaarden voor het opnemen van beeld en geluid en maak de nodige afspraken.
Het is heel begrijpelijk dat je twijfelt. Misschien ben je bang voor wat er gaat gebeuren. Of denk je dat het vanzelf wel goedkomt. Weet dat wij graag met je meedenken. Ook als je twijfelt. Misschien is er geen verdere actie nodig en is het gesprek over jouw zorgen al genoeg. Maar als er wel sprake is van een onveilige situatie, dan stopt dit meestal niet vanzelf. Wij kunnen je adviseren en verder helpen.
Je kunt contact met Veilig Thuis opnemen voor advies. Samen kijken we wat jij zelf kunt doen, of er hulp nodig is en of melden noodzakelijk is.
Bel 112. De hulpdiensten kunnen inschatten of er iemand langs moet komen.
Veilig Thuis heeft geen zeggenschap over zorg- en omgangsregelingen. Wel kunnen kijken samen met jou kijken of er sprake is van een onveilige thuissituatie en beoordelen wat er nodig is om dat op te lossen.
Kijk op onze pagina over stalking voor informatie over dit onderwerp. Daar staan ook adviezen over wat je kan doen. Voel je je op dit moment bedreigd, dan raden we aan om 112 te bellen.
Ja, dat kan. Jaarlijks lopen diverse HBO en WO studenten stage bij ons. Kijk op onze vacaturesite of er een stage open staat. Zo niet, neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met je mee of er iets mogelijk is.
Veilig Thuis wil zo open mogelijk werken. Dit betekent dat jouw naam bekend wordt gemaakt aan de mensen waarover je zorgen heeft. Dit noemen we een open melding. Wil je toch anoniem melden? Doe de melding dan telefonisch, dan kunnen we met jou doornemen welke informatie we kunnen bespreken met de mensen over wie je zorgen hebt. Wel informeren we hen dat er anoniem zorgen zijn gemeld en welke zorgen dat zijn.
Bel of mail met ons. Of gebruik de chat. Je kan bij ons je verhaal vertellen. Samen bekijken we wat er nodig is om het thuis beter te maken. Je kunt ook de kindertelefoon bellen voor een luisterend oor.
In ons werk gaat het altijd om mensen. Wij gaan zorgvuldig om met informatie over onze cliënten en hun situatie. Zeker als we informatie moeten delen met andere professionals. E-mails met vertrouwelijke informatie versturen wij beveiligd. Hiervoor gebruiken we Zivver. Dit programma versleutelt e-mails waarin cliëntgegevens staan, of gegevens die naar cliënten te herleiden zijn. Door die versleuteling zorgen we ervoor dat alleen wij en de ontvanger deze kunnen lezen, en niemand anders.
Heb je een bericht via Zivver gekregen, dan staat in die e-mail hoe je het bericht kunt openen. Kom je er niet uit? Kijk eens bij het helpcentrum van Zivver voor tips. En je kan ons ook altijd even bellen als je er echt niet uitkomt!
Heb je het idee dat er op dit moment iemand hulp nodig heeft? Bijvoorbeeld als je heftig geschreeuw hoort of als jij je zelf bedreigd voelt? Bel dan 112.
Wij nemen elke melding in behandeling. Het is afhankelijk van de melding wat wij dan doen. Je leest meer over op de pagina: Er is een melding over mij gedaan
De signalen voor kinderen in een complexe scheiding (of: conflictscheiding) zijn vergelijkbaar met de signalen bij kindermishandeling en huiselijk geweld. Omdat de gevolgen voor kinderen van een conflictscheiding ernstig kunnen zijn, valt dit ook onder een vorm van kindermishandeling. Als daar sprake van is (of er is een vermoeden), dan kan Veilig Thuis ingeschakeld worden. Natuurlijk is niet bij elke moeilijke scheiding sprake van kindermishandeling. Toch zien wij de laatste jaren steeds vaker dat complexe scheidingen zo heftig zijn, dat ouders niet zien dat dit ten koste gaat van de kinderen. Dat is meestal niet bewust en niet met opzet, maar het kan wel erg onveilig en schadelijk zijn voor opgroeiende kinderen.
Iemand die bezorgd is over de kinderen in een scheiding kan dat met Veilig Thuis bespreken. Denk aan een leraar van school, een familielid of een buur. Veilig Thuis luistert naar jouw verhaal, geeft advies en ondersteunt bij het zoeken naar hulp. Er is niet altijd meteen duidelijk wat er precies speelt. Soms volgt er dan eerst een onderzoek vanuit Veilig Thuis of kunnen er afspraken met ouders of verzorgers gemaakt worden.
Je kunt erover praten met iemand die je vertrouwt. Samen bekijk je wat de beste volgende stap is. Ook kun je in gesprek gaan met degene waar je zorgen over gaan. En je kunt contact opnemen met ons, Veilig Thuis, om je verhaal te doen en samen te bekijken wat goed is om te doen. Lees er meer over op de pagina: Ik maak mij zorgen om iemand
Er zijn geen specifieke signalen waardoor het meteen duidelijk is dat er sprake is van eergerelateerd geweld. Er zijn tal van herkenbare situaties die er mogelijk op kunnen duiden: van depressie en angst of verzuim van school tot roddels in de gemeenschap of geen toegang hebben tot identiteitsbewijzen. Lees er meer over in deze folder.
Veilig Thuis Hollands Midden mag niet besluiten om kinderen uit huis te halen. Sterker nog, wij helpen gezinnen juist om dat te voorkomen. Als het thuis onveilig is voor jouw kind, dan kunnen anderen jou helpen om het beter te maken. Ons doel is om dat voor elkaar te krijgen.
Soms is het heel erg mis in een gezin. Een rechter kan dan besluiten dat een kind (tijdelijk) ergens anders moet wonen. Veilig Thuis kan deze keuze niet zelf maken. Wel kan Veilig Thuis de Raad voor de Kinderbescherming verzoeken om deze maatregel af te geven als dat nodig is voor de veiligheid van het kind.
Ja, die zijn er zeker! We vinden het belangrijk dat collega’s zich kunnen blijven ontwikkelen. Dat betekent dat we investeren in scholing en training. Ook hebben we regelmatig interne vacatures waarop collega’s kunnen solliciteren om hun kennis te verbreden, of door te groeien in een andere rol. Denk hierbij aan functies binnen andere teams, maar ook richting beleid, projectleiderschap en management. Daarnaast zijn er doorgroeimogelijkheden naar de andere afdelingen binnen Hecht.