Huiselijk geweld en dierenmishandeling

Home » Huiselijk geweld en dierenmishandeling

Huiselijk geweld en dierenmishandeling gaan vaak samen. In ruim de helft van de gevallen van huiselijk geweld is ook sprake van dierenmishandeling. En in een kwart van de gevallen begon de mishandeling bij het huisdier.

Oorzaken huiselijk geweld en dierenmishandeling

Wanneer een persoon slachtoffer is van huiselijk geweld, kan angst voor ergere mishandeling van het huisdier ervoor zorgen dat een slachtoffer geen hulp durft te zoeken. Maar het is belangrijk om dan toch iets te doen. Dat is beter voor zowel mens als dier.

Hoe herken je dierenmishandeling?

Er zijn verschillende tekenen van dierenmishandeling. Als het dier bijvoorbeeld vaak verwondingen heeft, of zich angstig en teruggetrokken gedraagt, dan kan dat een teken van mishandeling zijn. Een ander teken is verwaarlozing of een ruwe manier van omgaan met het dier. 

Signalen van dierenmishandeling kunnen zijn

  • Afwijkend gedrag, vaak schrikachtig of gedragsproblemen (blaffen) 
  • Fysiek letsel zoals brandwonden en kale plekken 
  • Letsel lijkt niet over te gaan of steeds terug te keren 
  • Laag gewicht 
  • Specifiek letsel aan geslachtsorganen (bij pony of paard) 
  • Komt opvallend vaak voor bij jonge terriërs of jonge katten (dieren worden niet oud) 
  • Eigenaar gedraagt zich afwijkend naar het dier 
  • Er zijn te veel dieren in het gezin 

Wat kun je doen bij dierenmishandeling?

Als je signalen opvangt die op dierenmishandeling kunnen duiden, is het van belang dat je dit zo snel mogelijk meldt via telefoonnummer 144, het landelijk meldnummer dierenmishandeling.

Aangifte

Wanneer aangifte van de dierenmishandeling wordt gedaan, kan het dier in veiligheid worden gebracht. Vervolgens kan het dier nader worden onderzocht op eventuele verwondingen en onbehandelde breuken. 

Vaak is het zo dat dierenmishandeling en huiselijk geweld samengaan. Heb je het vermoeden dat er naast dierenmishandeling ook sprake is van huiselijk geweld? In het geval van huiselijk geweld kan je contact opnemen met Veilig Thuis.

Dit kan Veilig Thuis Hollands Midden doen

Veilig Thuis Hollands Midden is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 2000), per e-mail op info@veiligthuishm.nl en via de chat op deze website. Dit kan ook anoniem. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Noodsituatie

Zit je in een noodsituatie en telt elke seconde? Bel 112.