Dit doet Veilig Thuis

Home » Over Veilig Thuis » Dit doet Veilig Thuis

Veilig Thuis Hollands Midden geeft advies over wat iemand kan doen bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook als het alleen een vermoeden is. Waar nodig doen we onderzoek en organiseren we hulp.  

Veilig Thuis geeft advies

Zit je zelf in een onveilige thuissituatie? Of heb je het vermoeden dat iemand anders er thuis mee te maken heeft? En weet je niet wat je moet doen? Misschien ben je bang voor wat er gaat gebeuren of denk je dat het vanzelf wel goedkomt.  

Weet dat wij graag met je meedenken. Ook als je twijfelt is het belangrijk dat je contact met ons opneemt. Misschien is er verder geen actie nodig en is het gesprek over jouw zorgen al genoeg. Maar als het wel onveilig is, dan stopt dit meestal niet vanzelf. Wij kunnen je adviseren en verder helpen.   

Veilig Thuis kan hulp regelen

Is het duidelijk wat er aan de hand is? Dan bespreekt de medewerker met jou wat je zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen of is er professionele hulp nodig? In dat geval denkt Veilig Thuis met je mee hoe je deze hulp kan organiseren.   

Niet altijd is meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms is verder onderzoek nodig. In dat geval onderzoeken wij de zorgen die er zijn. Zo kunnen we vaststellen wat er aan de hand is en bepalen wat er nodig is om het weer veilig te krijgen. Dat doen wij zo veel mogelijk samen met jou en andere betrokkenen. Als uit het onderzoek blijkt dat hulp nodig is, dan organiseren we die hulp. Die hulpverlener gaat dan verder om de situatie weer veilig te krijgen. 

Veelgestelde vragen

Veilig Thuis pakt een melding altijd op. Het leidt echter niet altijd meteen tot een onderzoek. Op deze pagina leggen we uit wat iemand kan verwachten als er een melding gedaan wordt.

Ja, wij hebben cijfers over onderwerpen die raken aan Veilig Thuis. Wij delen deze cijfers via eengezonderhollandsmidden.nl. Ook het CBS heeft veel cijfers over deze onderwerpen, onder het thema Gezondheid en Welzijn.

Iemand maakt zich zorgen om jou. Hij of zij heeft contact met ons opgenomen. Op deze pagina leggen we uit wat je kunt verwachten.  

Veilig Thuis wil zo open mogelijk werken. Dit betekent dat jouw naam bekend wordt gemaakt aan de mensen waarover je zorgen heeft. Dit noemen we een open melding. Wil je toch anoniem melden? Doe de melding dan telefonisch, dan kunnen we met jou doornemen welke informatie we kunnen bespreken met de mensen over wie je zorgen hebt. Wel informeren we hen dat er anoniem zorgen zijn gemeld en welke zorgen dat zijn.

Veilig Thuis Hollands Midden mag niet besluiten om kinderen uit huis te halen. Sterker nog, wij helpen gezinnen juist om dat te voorkomen. Als het thuis onveilig is voor jouw kind, dan kunnen anderen jou helpen om het beter te maken. Ons doel is om dat voor elkaar te krijgen.

Soms is het heel erg mis in een gezin. Een rechter kan dan besluiten dat een kind (tijdelijk) ergens anders moet wonen. Veilig Thuis kan deze keuze niet zelf maken. Wel kan Veilig Thuis de Raad voor de Kinderbescherming verzoeken om deze maatregel af te geven als dat nodig is voor de veiligheid van het kind.