Huiselijk geweld

Home » Huiselijk geweld

Soms kunnen spanningen in een gezin of relatie zo oplopen, dat er een onveilige thuissituatie ontstaat. Dat is vreselijk voor wie hier middenin zit. Huiselijk geweld is geweld dat plaatsvindt in huiselijk kring. Bijvoorbeeld door partners, ex-partners, ouders, kinderen, andere familieleden of huisvrienden. De term huiselijk verwijst naar de relatie tussen de betrokkenen, en niet naar de plaats waar het geweld plaatsvindt.

Wat is huiselijk geweld?

Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld.

  • Lichamelijke mishandeling, van duwen of hardhandig beetpakken tot schoppen en slaan. Deze vorm van mishandeling is het snelst zichtbaar, vooral als het vaker voorkomt.  
  • Psychische mishandeling door uitschelden, beledigen, vernederen, bedreigen of isoleren.  
  • Financiële uitbuiting door diefstal, afpersing, het veranderen van het testament en ongewenste bemoeienis met geldzaken.  
  • Verwaarlozing door iemand niet goed te verzorgen. Bijvoorbeeld door niet voldoende of ongezond eten te geven. Of door geen aandacht te geven aan iemand.  
  • Seksueel misbruik, het doen of eisen van ongewenste seksuele handelingen met of in het bijzijn van slachtoffers. 

Niet altijd sprake van opzet

Elke vorm van huiselijk geweld is schadelijk en mag niet gebeuren. Maar er is niet altijd sprake van opzet. Soms kan iemand de zorg voor kinderen of bejaarde ouders niet meer aan. Dat kan dan ontsporen met mishandeling of verwaarlozing tot gevolg. Het is belangrijk om ook dit soort situaties te herkennen, zodat er gepaste actie genomen kan worden.

Dit kan Veilig Thuis Hollands Midden doen

Veilig Thuis Hollands Midden is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 2000), per e-mail op info@veiligthuishm.nl en via de chat op deze website. Dit kan ook anoniem. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Ben je een professional?

Bekijk dan de meldcode en bedenk of je verplicht bent om een bepaalde situatie te melden bij Veilig Thuis.

Veelgestelde vragen

Er is nu sprake van een dreigende situatie? Is er direct hulp nodig? Bel 112.

  • Gaat het om mishandeling binnen een afhankelijkheidsrelatie? Dus bijvoorbeeld binnen een gezin, relatie, huwelijk of familie? Neem dan contact op met Veilig Thuis Hollands Midden voor advies of om een melding te doen.
  • In andere gevallen, zoals mishandeling op straat of op de sportvereniging, kun je aangifte doen bij de politie.

Kijk op onze pagina over stalking voor informatie over dit onderwerp. Daar staan ook adviezen over wat je kan doen. Voel je je op dit moment bedreigd, dan raden we aan om 112 te bellen.

Naar alle veelgestelde vragen