10 tips om het gesprek aan te gaan als je huiselijk geweld vermoedt
Dit najaar loopt er weer een landelijke campagne van VWS om aandacht te vragen voor geweld in huiselijk kring. Misschien heb je de tv-spots al voorbij zien komen.
Iedereen kan in situaties komen waar mogelijk sprake is van huiselijk geweld. Als professional in je werk, maar ook gewoon als mens in het dagelijks leven. Maak jij je zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen, een eerste stap is het gesprek aangaan. Gebruik deze gesprekstips om in actie te komen.
- Begin eerst over iets luchtigs. Het is belangrijk dat de ander zich op zijn of haar gemak voelt.
- Benoem wat je opmerkt. Bijvoorbeeld: ‘Het viel me op dat je… hoe is dat gebeurd?’ Of ‘Ik heb je al een tijdje niet gezien… is er misschien iets aan de hand?’
- Stel open vragen. Dus niet: ‘Vond je het vervelend?’, maar ‘Wat vond je daarvan?
- Blijf kalm. Praat even over iets anders als de ander te emotioneel wordt.
- Draag geen oplossingen aan en zet iemand niet voor het blok.
- Zeg geen slechte dingen over de pleger. Respecteer de relatie.
- Beloof nooit dat je iets geheim kunt houden. Om iemand te kunnen helpen, heb je waarschijnlijk hulp of advies van anderen nodig
- Laat weten dat je er voor diegene bent. Bijvoorbeeld door praktische hulp aan te bieden. Zoals boodschappen doen of de kinderen uit school halen.
- Wees geduldig en probeer later weer eens een gesprek over je zorgen aan te knopen.
- Sluit het gesprek af met een luchtig onderwerp.
Zo’n gesprek is lastig, vooral als het om kinderen gaat. Weet dat medewerkers van Veilig Thuis graag advies geven over wat je kunt doen en hoe je zo’n gesprek kan starten.
Ben je professional?
Lees meer over de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling.