Ex-partnergeweld / partnergeweld

Home » Ex-partnergeweld / partnergeweld

Elke vorm of dreiging van geweld tussen partners of ex-partners noemen we partnermishandeling. Daar valt ook stalking en intiem terreur onder. In de meeste gevallen pleegt de een geweld tegen de ander uit onmacht. Bijvoorbeeld een ruzie die uit de hand loopt. Maar de pleger kan ook bewust geweld gebruiken om de partner te controleren of om de agressie van de ander te stoppen. Het geweld kan lichamelijk zijn of seksueel, maar ook verbaal geweld, zoals schreeuwen of bedreigen hoort daarbij. Alle (ex)partnergeweld is strafbaar. 

Oorzaken (ex-)partnergeweld

Stressfactoren verhogen de kans op problemen en geweld in een relatie. Daarom is er vaak meer partnergeweld bij stellen die bijvoorbeeld te maken hebben met armoede, werkloosheid of ander problemen. Ook is er vaak sprake van een ongelijkwaardige relatie en een opstapeling van problemen en stress.

Nadat partners uit elkaar zijn gegaan, kan het geweld verder gaan of alsnog ontstaan. Bijvoorbeeld omdat de ex-partners ruzie met elkaar hebben en elkaar het leven zuur willen maken. Of omdat één van de ex-partners weer bij elkaar wil komen, maar steeds wordt afgewezen door de ander. Hij of zij kan beginnen met dreigen en zijn of haar ex-partner gaan stalken. Dit kan onschuldig starten: de ex-partner hangt meerdere keren per dag aan de telefoon en verschijnt met smeekbedes bij je op de stoep. Dit gedrag kan natuurlijk onschuldig zijn, maar het kan ook snel slechter worden.

Vrouw op de bank kijkt bedenkelijk

Hoe herken je (ex-)partnergeweld?

  • Aan lichamelijke signalen: verwondingen, blauwe plekken, verlies van tanden en beschadigingen aan het geslachtsorgaan 
  • Aan psychologische signalen: depressiviteit, trillen, vaak hoofdpijn of maagpijn, vermoeidheid, angst, slaapstoornissen, hyperventilatie, hartkloppingen 
  • Aan gedragsmatige signalen: moeite met oogcontact, afspraken steeds uitstellen, een onderdanige houding, onduidelijke hulpvragen, schrikachtig, altijd samen met de partner, meer dan gemiddeld op zoek zijn naar een verklaring voor klachten 

Er zijn ook signalen die je kunt opmerken bij de (ex-)partner die mishandelt. Bijvoorbeeld de pleger: 

  • speelt de baas over de partner 
  • heeft kritiek op de partner in het bijzijn van anderen 
  • geeft de partner de schuld van zijn of haar problemen 
  • is extreem jaloers of bezitterig 
  • scheldt of schreeuwt tegen de partner 
  • bedreigt de partner
  • slaat, schopt of raakt de partner ruw aan 
  • negeert de partner

Wat kun je doen bij (Ex-)partnergeweld?

Heb je te maken met (ex-)partnergeweld? Of met de dreiging ervan? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Blijf er niet mee rondlopen. Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Als je je zorgen maakt en niet weet wat je kunt doen of hoe je dat moet doen, mag je altijd contact opnemen met Veilig Thuis. Dat kan anoniem. Ook als je twijfelt is het belangrijk om contact met ons op te nemen, zodat we samen jouw twijfels kunnen bespreken.

Dit kan Veilig Thuis Hollands Midden doen

Veilig Thuis Hollands Midden is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 2000), per e-mail op info@veiligthuishm.nl en via de chat op deze website. Dit kan ook anoniem. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Noodsituatie

Zit je in een noodsituatie en telt elke seconde? Bel 112.

Ben je een professional?

Bekijk dan de meldcode en bedenk of je verplicht bent om een bepaalde situatie te melden bij Veilig Thuis.