Gratis bereikbaar op 0800 2000

Van 3 tot 24 augustus is op de Garenmark in Leiden de fototentoonstelling WIJ doorbreken de cirkel van geweld te zien. Het is een reizende binnen- en buitententoonstelling met sterke portretten en belangrijke verhalen van personen die de cirkel van geweld hebben doorbroken. De verhalen laten zien dat Iedereen een rol kan spelen in het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling.  

Deelnemer aan de tentoonstelling: "Ik moest hard zijn en niet huilen"

Deelnemer aan de tentoonstelling:
“Ik moest hard zijn en niet huilen”

Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Hoe maken we duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling niet oké zijn en dat we niet meer weg kunnen kijken en doen alsof het niet bestaat? Hoe komen we zo dicht mogelijk bij de burger om dit duidelijk te maken? En hoe kunnen we mensen aanzetten om te spreken over (de gevolgen van) huiselijk geweld en kindermishandeling? De foto’s en verhalen van de tentoonstelling laten zien dat iedereen iets kan betekenen, door voor iemand anders dat steuntje in de rug te zijn, dat beetje extra aandacht te geven waardoor die persoon zelf de stap kan zetten om de cirkel van geweld te doorbreken.

Spreek er over, doorbreek de cirkel en stop het geweld

De overheid heeft een grote en belangrijke rol in de bestrijding en aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling en in het bespreekbaar maken van dit probleem. Dat kan zij niet alleen. De gemeente Leiden brengt daarom in samenwerking met de Stichting Open Mind de reizende  tentoonstelling naar de Leidse Garenmarkt. Om te laten zien dat je niet de enige bent, dat er hulp beschikbaar is en er plekken zijn waar je hierover kan praten. Met elkaar of anoniem, als omstander en professional.

De fototentoonstelling op straat is niet het enige middel waarmee huiselijk geweld en kindermishandeling onder de aandacht wordt gebracht. De multimediale tentoonstelling is deels online (link) te zien en te beluisteren: je vind er ondermeer een magazine, een film en een podcastserie.

Hier vind je hulp en advies

Je kunt terecht voor hulp en advies bij Veilig Thuis Hollands Midden. Onze contactgegevens staan op deze site: je kunt bellen, mailen of een melding maken met ons meldformulier. Voor het delen van je eigen ervaringen kun je ook gebruik maken van de chat op deze site.

WIJ doorbreken de cirkel van geweld is een project van het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) in samenwerking met de Stichting Open Mind.