Gratis bereikbaar op 0800 2000

Stress en tegenslag horen bij het leven. Wie van jongs af leert daar goed mee om te gaan, ontwikkelt veerkracht. Kinderen die thuis onveilig opgroeien hebben er extra steun en begeleiding bij nodig – van een betrouwbare volwassene zoals jij. Hoe je dat doet? Daarover gaat het nieuwste nummer van Augeo Magazine. 

Iedereen kent wel iemand – direct of indirect –  die de meest gruwelijke dingen heeft meegemaakt. Van chronisch gepest op school tot mishandeling, seksueel misbruikt, gevlucht voor oorlog, tot opgegroeid onder de meest barre omstandigheden. Zo’n leven waarvan je denkt: hoe kun je dan in vredesnaam verder? Hoe kan het dat je mensen vertrouwt, dat je normaal functioneert, een baan hebt, een sociaal leven, niet elke dag als een zielig hoopje op de bank ligt te huilen? Sommige mensen maken zo veel ellende mee dat ernstige en blijvende schade haast wel onvermijdelijk móét zijn.

Maar vaak is dat helemaal niet zo. De laatste jaren krijgen we door verschillende wetenschappelijke en praktijkonderzoeken steeds beter zicht op hoe dat kan en, belangrijker nog, hoe we daar als professional een rol in kunnen spelen. Wat voor deze mensen het verschil blijkt te maken, is veerkracht: het vermogen van mensen om na ingrijpende ervaringen terug te veren, goed te functioneren en verder te groeien. Een vermogen dat iedereen kan ontwikkelen. Veerkracht is namelijk geen vaststaande eigenschap of kenmerk waarmee je geboren wordt, maar een kwaliteit die je ontwikkelt in relatie met belangrijke anderen.

Geen superkrachten

Zowel professionals als onderzoekers hebben grote belangstelling voor veerkracht. Dat kan ook een keerzijde hebben. Soms wordt het als een soort toverwoord gebruikt: als je maar veerkrachtig bent, kun je alles aan. Ok, te veel nadruk op de ingrijpende ervaringen kan leiden tot een te eenzijdig beeld van kwetsbaarheid en opgelopen schade. Maar aan de andere kant kan al die aandacht voor veerkracht misschien leiden tot een beeld van ‘superkids’ die alles aankunnen. De werkelijkheid ligt ergens daartussenin. Dat kinderen en volwassenen veerkrachtig blijken te zijn, betekent namelijk niet dat zij geen schade opliepen. Ze hebben wel degelijk kleine of grotere littekens van hun nare ervaringen. Ze worstelen – maar functioneren desondanks.

Veerkracht gaat niet over superkrachten of uitzonderlijke, zeldzame kwaliteiten, maar over de kracht van het alledaagse. En toch is het soms hard werken. Voor kinderen zelf, én voor hun omgeving. Hoe jij hen kunt ondersteunen en de kans kunt bieden om terug te veren en verder te groeien – daarover gaat deze editie.

Lees de inspirerende artikelen verder in het online Augeo Magazine (link)