Gratis bereikbaar op 0800 2000

Tips, ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk voor professionals die werken met de meldcode 

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan dat bedoeld is om professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Regelmatig ervaren professionals, aandachtsfunctionarissen of organisaties belemmeringen bij het werken met de meldcode. Hoe pakken anderen dat aan? Welke oplossingen zijn er? Wat werkt en hoe dan? De nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’ belicht 12 vraagstukken met veel handige tips en aanbevelingen die zijn gebaseerd op ervaringen van professionals uit diverse sectoren.

Waar lopen professionals tegenaan bij het werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling? En wat werkt wel? Dat is de afgelopen maanden geïnventariseerd door Augeo Foundation samen met LVAK (vereniging van aandachtsfunctionarissen). Hoe kunnen organisaties belemmeringen wegnemen? Wat kunnen professionals zélf doen? Tips, goede voorbeelden en aanbevelingen uit de praktijk komen aan de orde in de campagne ‘Wijzer met de meldcode’.

 
Aanmelden voor ‘Wijzer met de meldcode’
 
Deze (gratis) campagne richt zich op professionals en aandachtsfunctionarissen in alle sectoren. Na inschrijving ontvangen zij tot juni acht keer een e-mail met daarin een belangrijk meldcode-vraagstuk. Met tips, ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk. 

Achtergrond bij deze campagne
Het ministerie van VWS heeft Augeo Foundation de opdracht gegeven voor dit project. Het doel: zorgen dat iedere organisatie doordrongen is van het nut en belang van de meldcode, en professionals helpen bij het nóg beter toepassen ervan. Augeo Foundation startte met een oproep naar ervaringen met de meldcode en de toepassing daarvan in de praktijk. Vervolgens zijn er inhoudelijke bijeenkomsten geweest i.s.m. LVAK waar steeds een uitdaging werd besproken met aandachtsfunctionarissen, professionals, experts, ervaringsdeskundigen en Veilig Thuis. Op basis van de uitvraag en de bijeenkomsten is er nu: ‘Wijzer met de meldcode’. Hiermee kunnen professionals leren van elkaars praktijk, met aanbevelingen, tips en handelingsscenario’s. Er komt ook een gesprekshandreiking, waarmee je in je team of organisatie in gesprek kan gaan om stappen te maken met het werken met de meldcode in je eigen organisatie.