Gratis bereikbaar op 0800 2000

Hoe herken je signalen van huwelijksdwang en achterlating? Waar kan je terecht voor advies? En hoe voer je veilig online een gesprek met iemand waarvan je vermoedt dat hij of zij slachtoffer is of dreigt te worden? In het kader van de zomercampagne van het ministerie van VWS lanceert het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating een online toolkit met praktische tips en handvatten voor professionals. Bekijk en download de verschillende hulpmiddelen uit de toolkit op de website van het Landelijk Knooppunt.

De belangrijkste signalen van huwelijksdwang en achterlating op een rij

Het voorkomen van huwelijksdwang en achterlating als professional begint bij het herkennen van signalen. In een animatie wordt uitgelegd waar je op moet letten en dat je bij vermoedens om advies kan vragen bij het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating.

Verwijzen naar de juiste hulp bij vermoedens.

Het Landelijk Knooppunt heeft ook in een folder uitgebreid beschreven wat slachtoffers van huwelijksdwang of achterlating moeten doen of wanneer iemand bang is om slachtoffer te worden. Wat doe je als je in het buitenland zit? Waar moet je op letten als je hulp zoekt? Deze folder kan je verspreiden of meegeven. De folder is beschikbaar in de volgende talen: Nederlands, Engels, Turks, Standaard Arabisch en Somalisch.

Gesprekskaart – Veilig online in gesprek over huwelijksdwang & achterlating

Heb je het vermoeden dat iemand slachtoffer dreigt te worden van huwelijksdwang of achterlating in het buitenland? Blijf dan alert op signalen en blijf in contact met het mogelijke slachtoffer. Maar hoe doe je dat in deze coronatijd als een fysiek gesprek niet mogelijk is? Deze tips & tricks helpen je bij het voeren van een (veilig) digitaal gesprek.

Campagnepodcast –  ‘Liefde kent geen dwang’ met staatssecretaris Paul Blokhuis

Speciaal voor de landelijke campagne (2021) tegen huwelijksdwang, achterlating en meisjesbesnijdenis was staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis te gast in onze podcast ‘Liefde kent geen dwang’. Hij vertelt hierin over de problematiek, het doel van de campagne én zijn oproep aan alle Nederlanders.

Alle bovengenoemde informatie is te vinden in de toolkit op de website van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (link).