Gratis bereikbaar op 0800 2000

De afgelopen corona-periode heeft ons laten zien dat spanningen thuis bij iedereen kunnen oplopen. Als het te heftig wordt kan het helpen om een pas op de plaats te maken,  een ommetje te maken, met iemand te praten over je situatie of advies te vragen over wat wijsheid is om erger te voorkomen. Want oplopende spanningen die niet worden opgelost, kunnen leiden tot geweld achter de voordeur. En daar is wat aan te doen.

Dit najaar werken de Kindertelefoon, Veilig Thuis en de overheid samen in de campagne Time-out! Hierin krijg je tips hoe je in een vroeg stadium spanning kunt herkennen. En hoe je met behulp van een time-out kunt voorkomen dat een situatie erger wordt.

 

1 op de 5 jongeren

In 2020 gaf 20 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar aan in de voorgaande twaalf maanden slachtoffer te zijn geworden van huiselijk geweld. Jonge vrouwen hebben daar vaker mee te maken dan jonge mannen. Bij 12 procent van de 16- tot 24-jarige jongeren ging het zelfs om structureel huiselijk geweld: maandelijks, wekelijks of zelfs (bijna) dagelijks. Dat blijkt uit een analyse door het CBS over jongeren op basis van de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, waarvan de gegevens in maart en april 2020 zijn verzameld.

 

Wat is een time-out?

Een time-out is een eerste stap bij het voorkomen van een uitbarsting die kan leiden tot huiselijk geweld en kindermishandeling. We kennen de time-out uit de sport, om tijdens een wedstrijd even kort te overleggen. En ook uit de Tweede kamer, dan heet het bijvoorbeeld het opschorten van de vergadering. Maar we doen het ook in ons eigen leven. Iedereen wordt wel eens boos of geïrriteerd. Het helpt als je in die emotie even wegloopt, tot tien telt, gaat sporten of je lievelingsmuziek opzet. Iedereen gaat daar anders mee om. Waar het om gaat is dat je je niet verliest in negatieve gevoelens van boosheid of frustratie maar dat je er afstand van neemt. Oftewel: je neemt even een time-out.

 

Deel je verhaal, dat lucht op

Een goede manier om van je spanningen af te komen is door erover te praten. Met een goede vriend of vriendin, een leerkracht op school of door te chatten of te bellen met de Kindertelefoon of Veilig Thuis. Je kunt dan stoom afblazen, dingen op een rijtje zetten en samen kijken we wat mogelijk is om jouw situatie te veranderen. Doe het maar: het lucht op!

 

Bel of chat met

De kindertelefoon: 0800-0432 (gratis), www.kindertelefoon.nl (link)
Veilig Thuis: 0800-2000 (gratis), www.veiligthuishollandsmidden.nl (link)