Gratis bereikbaar op 0800 2000

Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) geeft vandaag op Praktijkcollege Zuidwijk in Rotterdam het startsein voor de landelijke campagne tegen huwelijksdwang en achterlating: ‘Wacht niet tot het te laat is’. De campagne richt zich op de vriendenkring van mogelijke slachtoffers.

Het LKHA lanceert een externe linkcampagnepagina met tips en tricks voor jongeren om het gesprek aan te gaan en hulp te zoeken als ze zich zorgen maken over een vriend of vriendin. Verder hangen er op 60 middelbare scholen posters. De campagne roept jongeren op hun vriend(in) of klasgenoot te helpen als ze vermoeden dat hun vriend(in) risico loopt.

Taboe doorbreken

Diny Flierman van het LKHA: “Meestal vermoeden de slachtoffers zelf dat er iets staat te gebeuren en gedragen zij zich al anders. Vaak merken vrienden wel dat er iets mis is, maar vinden zij het moeilijk om erover te praten.” Toch wil het LKHA jongeren oproepen om het taboe te doorbreken en hun vriend(in) of klasgenoot te ondersteunen om hulp te zoeken. “Wacht niet tot het te laat is. Want eenmaal in het buitenland, gelden er andere regels en is het bijzonder lastig om weer terug naar Nederland te keren.”

Ieder jaar worden Nederlandse meisjes en jongens door hun ouders achtergelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. Vaak in de zomervakantie.

Bron: www.huiselijkgeweld.nl