Gratis bereikbaar op 0800 2000

Vandaag is in de straten van Zuidplas de fototentoonstelling WIJ doorbreken de cirkel van geweld te zien. Het is een reizende binnen- en buitententoonstelling met sterke portretten en belangrijke verhalen van personen die de cirkel van geweld hebben doorbroken. De verhalen laten zien dat Iedereen een rol kan spelen in het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling.  

Wethouders De Haas en Verbeek bij de expositie op straat

Wethouders De Haas en Verbeek
(foto: Gouwe IJssel Nieuws)

Hoe maken we duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling niet oké is en dat we niet meer weg kunnen kijken en doen alsof het niet bestaat? Hoe komen we zo dicht mogelijk bij de burger om dit duidelijk te maken? En hoe kunnen we mensen aanzetten om te spreken over (de gevolgen van) huiselijk geweld en kindermishandeling? De foto’s en verhalen laten zien dat iedereen een rol kan spelen in het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling, door voor iemand anders dat steuntje in de rug te zijn, dat beetje extra aandacht te geven waardoor die persoon zelf de stap kan zetten om de cirkel van geweld te doorbreken.

Spreek er over, doorbreek de cirkel en stop het geweld

WIJ doorbreken de cirkel van geweld is een project van het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) in samenwerking met de Stichting Open Mind. De fototentoonstelling op straat is niet het enige middel waarop huiselijk geweld en kindermishandeling onder de aandacht wordt gebracht. Een deel van de expositie is online (link) te zien en te beluisteren: je vind hier ook een magazine en een podcastserie.

Ook in jouw gemeente?

Eind vorig jaar is de expositie gestart in Rotterdam, de afgelopen weken was die in Gouda te bezichtigen. Vele gemeenten hebben de tentoonstelling al ‘geboekt’. Er is nog ruimte in december 2021. Ook is het nu al mogelijk om reserveringen te maken voor het jaar 2022. Zowel de binnen- als de buitenexpositie zijn meerjarig in te zetten in de regionale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Als de coronamaatregelen versoepeld zijn, kan het hele pakket aan beschikbare communicatiemiddelen weer ten volle worden benut. Meer informatie in de Flyer WIJ doorbreken de cirkel van geweld (download).