Gratis bereikbaar op 0800 2000

Ouderenmishandeling. Niet meteen de eerste vorm van mishandeling waar je aan denkt. En toch gebeurt het vaak. Een op de twintig ouderen – dat is 5% – heeft last van mishandeling. Het lastige aan ouderenmishandeling is dat het vaak niet goed zichtbaar is voor de buitenwereld. De oudere spreekt er niet zomaar over met anderen. Op 15 juni is het internationale dag tegen ouderen mishandeling. In de hele wereld besteden we dan aandacht aan het onderwerp. En dat is hard nodig.

Ouderenmishandeling

Vaak zijn ouderen extra kwetsbaar door bijvoorbeeld ziekten en een grotere behoefte aan hulp. Simpelweg omdat ze gewoon niet meer alles zelf kunnen. We verwachten tegelijkertijd dat ouderen langer zelfstandig wonen. Maar als dat steeds moeilijker wordt, dan zijn ze afhankelijk van de goede zorgen van familie, vrienden en/of bekenden. Deze afhankelijke en kwetsbare relatie kan door allerlei factoren, zoals onkunde, onmacht of onwetendheid, verstoord raken. Het risico op ouderenmishandeling neemt daardoor toe. Niet perse bewust, maar als niemand er iets mee doet, dan kunnen we ook niet helpen. Daarom besteden we er nu extra aandacht aan.

Vormen van ouderenmishandeling

Naast lichamelijke mishandeling is er bij ouderenmishandeling vaak sprake van minder zichtbare vormen. Denk hierbij aan verwaarlozing, verbaal geweld en financiële mishandeling. Bij verwaarlozing worden ouderen aan hun lot overgelaten terwijl ze eigenlijk zorg van hun naasten nodig hebben. Ze worden niet meer gewassen, krijgen onvoldoende eten of hebben geen schone kleding meer. Bij verbaal geweld wordt er door anderen veel ruzie gezocht en tegen de oudere geschreeuwd, of de oudere als een klein kind behandelt. Financiële mishandeling betekent dat de oudere de controle over de eigen financiën kwijt raakt en dat een ander daar misbruik van maakt.

Hoe herken je het?

Ouderenmishandeling gebeurt vaak binnen. In huis. Aan de keukentafel. Daarom is het lastig te herkennen. Er is sprake van verbogen leed. Maar als jouw altijd vrolijke buurman opeens niet meer met je wil praten en zichzelf binnen opsluit, dan is dat een signaal dat er iets mis is. Net als de buurvrouw die altijd netjes gekleed ging en nu opeens elke dag hetzelfde draagt. Opeens valt het je op dat de buurman en buurvrouw vaak bezoek krijgen van een onbekende dame. Duidelijk is dat dit geen hulpverlener is. Ze brengt regelmatig boodschappen, en loopt met andere spullen het huis weer uit.

Wat kun je doen?

Probeer eens een praatje te maken met de niet meer vrolijke buurman. Vertel hem dat je je zorgen maakt en luister naar wat hij vertelt. Vraag aan de buurvrouw waarom ze haar leuke bloemenblouse niet meer draagt. En check bij het burenstel wie toch die dame is die steeds langs komt.

Maak je je zorgen?

Maak je je zorgen, heb je twijfels of gewoon een niet pluis gevoel? Neem dan contact op met het wijkteam in je gemeente of met Veilig Thuis en deel je zorgen. Veilig Thuis kun je bellen 0800 – 2000 of digitaal bereiken via deze website.

Lees meer informatie over ouderenmishandeling op deze website.