Gratis bereikbaar op 0800 2000

Het is verboden om een meisje dat in Nederland woont te (laten) besnijden. Oók als het in het buitenland gebeurt. Je mag van de wet ook niet helpen of de besnijdenis voorbereiden. Nu de zomervakantie voor de deur staat, bestaat het risico dat meisjes in het land van herkomst tijdens de vakantie besneden worden. Wat kun je als ouder doen en wat als docent?

Er zijn verschillende vormen van meisjesbesnijdenis. Zo worden bijvoorbeeld schaamlippen en/om de clitoris volledig of gedeeltelijk weggesneden. Ook wordt soms de opening van de vagina kleiner gemaakt.  Door besnijdenis neemt de kans op pijn, ontstekingen en ziekte toe. Vrouwen kunnen daardoor zelfs onvruchtbaar worden en dus geen kinderen krijgen. Sommige mensen geloven wat anders, maar er is geen medisch voordeel.  Meisjesbesnijdenis is een zware vorm van mishandeling. De wet geldt voor dochters en alle andere vrouwelijke familieleden.

Voor informatie voor docenten ga naar deze pagina (ink).

Hoe kunt u uw dochter beschermen?

Ouders en familieleden van dochters vinden het soms moeilijk om nee te zeggen. De druk van de familie of omgeving kan groot zijn. Denk daarom op tijd na wat u kunt doen. Zo kunt u uw dochter beschermen.

Download bewijs van strafbaarheid:
Download een bewijs dat meisjesbesnijdenis (link) strafbaar is. Dit is een officieel document van de overheid. Print deze meerdere keren uit. Bewaar deze kopieën in uw koffer en laat ze aan uw familie zien. Er zijn meerdere talen beschikbaar.
Heeft u geen printer? Neem contact op met FSAN (zie hieronder). Zij kunnen het bewijs ook naar u opsturen.

Wat kunt u zelf doen:

  • Gaat u op vakantie naar het thuisland van uw familie? Stel het gesprek niet uit.
    Praat voor uw vertrek met uw familie al over meisjesbesnijdenis. Vertel dat het strafbaar is in Nederland. Leg uit dat u in de gevangenis kunt komen als er iets gebeurt met uw dochter, nichtje of ander vrouwelijk familielid.
  • Wees duidelijk: laat u niet ompraten.
    Alle vormen zijn in Nederland verboden; ook een ‘lichte’ vorm.
  • Is uw familie vóór besnijdenis?
    Houd uw dochter (of vrouwelijk familielid) altijd bij u; laat haar nooit alleen.
  • Twijfelt u?
    Misschien is het beter om uw dochter of familielid niet mee te nemen.

Praat met een expert:
U kunt ook (anoniem) hulp vragen aan experts van de organisaties FSAN en Veilig Thuis. Zij kunnen u meer tips geven over hoe u ‘nee’ kunt zeggen tegen uw familie.

  • Veilig Thuis (link)zorgt ervoor dat u de juiste hulp krijgt.
  • FSAN (link) heeft veel kennis over vrouwenbesnijdenis en kan met u meedenken.

Bent u zelf besneden? Ga in gesprek met uw huisarts of bezoek een spreekuur.

Misschien bent u zelf besneden. Het kan zijn dat u daar nog steeds problemen van heeft. Veel besneden vrouwen hebben last van klachten. Bijvoorbeeld blaasontsteking, buikpijn en/of problemen met plassen. Ook kunnen ze niet genieten van seks of hebben ze pijn. Daarnaast hebben veel vrouwen lang last van stress en angst.

Wat kunt u doen?

  • U kunt uw huisarts om hulp vragen. Uw arts kan ook een brief geven voor een specialist (verwijsbrief).
  • Bekijk of er een spreekuur is in uw regio voor klachten na meisjesbesnijdenis. U wordt geholpen door experts. Kijk op de website van Pharos (link) voor de regio’s waar u terechtkunt voor een spreekuur.
  • Bij FSAN (link)kunt u terecht voor vragen en informatie. Zij kunnen u vertellen wat u kunt doen als u besneden bent. Bekijk hun folders of praat met een deskundige die uw land van herkomst goed kent.

Bron: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl